pondělí 2. února 2015

Reklamujme!

Stalo se to každému z nás a bohužel ne jednou. Koupíme si bundu, tričko, kalhoty nebo boty a za měsíc je jdeme vracet s párajícím se švem. Tiskárny netisknou, rychlovarky nevaří, světla nesvítí, stěrače nestírají... Příště si "připlatíme za kvalitu" a zvolíme dražší "značkovější" výrobek, jenže nás často čeká ta samá štrapáce - cesta zpátky do obchodu, dohadování s prodavačkou o tom, co je to "běžné opotřebení" a "standardní použití", čekání měsíc na rozhodnutí někoho, kdo naši reklamaci odborně posoudí. A někdy zamítne. Takže se na to příště často vykašleme. Oželíme těch pár stovek, protože je nám líto času a energie vložených do reklamace. Buď chodíme s utrženým poutkem (popruhem, zipem, kapsou) nebo nám nefunkční věc leží doma. Zaclání a ubírá životní prostor. Pak ji vyhodíme a někde ve spalovně zřejmě vyletí komínem a změní se v popílek, který teď dýcháme. Úplně nová věc. A přitom jsme ji chtěli ještě deset let používat. Když to člověk domyslí, uvědomí si, že jde o mnohem víc než jen o peníze, které zaplatil v obchodě. 
Proto my to reklamování nesmíme vzdávat! Nosme prodejcům jejich šmejdy zpátky a tlačme na ně, ať si je vezmou...ať nás mají plné zuby dřív než my jich a ať pochopí, že chceme kvalitní věc, která nám vydrží léta. Ne punčocháčky, jejichž rozkrok má dítě po měsíci nošení u kolen a na které Vám prodavačka řekne, že co byste chtěli, dneska přece nic nevydrží. Ne matraci, o které slogan hlásá, že kvalitnější široko daleko nenajdete a která se nám po roce normálního spaní zlomí...Ne zimní boty, se kterými nesmíme do sněhu, protože se promáčí. Ne externí disk, který nám po dvou letech a měsíc po skončení záruky bez varování spolkne veškerá data včetně fotek z narození našich dětí. Proč mám nejkvalitnější kuchyňské náčiní od kamaráda, který ho sebral sedmdesát let staré na šroťáku a znovu mu vrátil život? Kdy už se konečně nevyplatí tyhle dnešní kšunty vyrábět???

Pro zájemce o problematiku plánovaného zastarávání velmi poučný (a také velmi smutný) dokument Spiknutí žárovek: https://www.youtube.com/watch?v=YAeNjD4Ce9M
Upozornění pro citlivé jedince: vynechte konec, kde je ukázáno, jak veškerý náš elektroodpad končí na obrovských skládkách v Ghaně, kde ho přebírají a spalují malé děti...nebudete moci spát.

1 komentář:

  1. Koupili jsme synovi elektrické "pianko" https://www.youtube.com/watch?v=eqBINR7ZL2g
    Vydrželo hrát asi 14 dní ...

    OdpovědětVymazat