pátek 12. září 2014

Oříškobraní

Vždycky jsem si myslela, že takové ty volně rostoucí lísky neplodí a když, tak nepoživatelné oříšky (a možná většina jich takových je). Ale pak jsme našli kousek od domu místo, kde rostou lísky s krásnými velikými a výbornými oříšky. Stačilo se sehnout a posbírat je. Kolik let jsme kolem nich bez povšimnutí chodili?! Nebudu vám lhát, vyhodili jsme jich spoustu. Ale ještě jednou jsme se vrátili poučení nesbírat ty černé a prohlížet, jestli na nich není dírka od tučného červa. Bez větší námahy jsme tak nasbírali a nalouskali více než 350 gramů oříšků. A děti to moc bavilo. 
Lísky se dají vysazovat na vlhčích až záplavových místech, hodí se pro zpevňování břehů, kde plní protierozní funkci, můžou sloužit jako větrolam, jsou důležitým zdrojem pylu pro včely, z jejich proutí je možné vyplést třeba plot...
Proč vysazujeme na veřejných místech drahé jedovaté rododendrony, túje a tisy, barevnolisté javory nebo cizokrajné keře? Proč nevysadíme třeba lísky pro všechny, kdo by si chtěli nasbírat pár oříšků?
Ale v našem okolí jich není málo. Takže pokud máte chuť a mezi čištěním hub a vypeckováváním švestek čas, porozhlédněte se při procházce a posbírejte to, co nám leží u nohou, než si koupíte dovezené z Turecka nebo Gruzie. Snad kvůli nám nebudou mít veverky hlad:)


Žádné komentáře:

Okomentovat