čtvrtek 17. prosince 2015

Zhasněte všechna ta světla!

S Vánoci, svátky klidu a míru, mám mimo jiné spojenou atmosféru tmavé tiché noci nad zasněženou krajinou, v níž září hvězda. Když jdu ale v těchto dnech v noci pěšky domů, vidím, že naší městské realitě není nic vzdálenějšího než tento obrázek.
Běžně únosný světelný smog, na který jsme si jakž takž zvykli, se mění ve světelné a světélkující násilí. Na každém druhém domě na mě blikají šňůry tisíců žároviček. Zajímá mě, jestli ti lidé u toho přemýšlí, když je tam věší. Nebo je prostě vybalí z krabice a natáhnou, protože je 1. prosince a protože to dělají všichni? Když už to dělají, proč to neudělají alespoň nějak vkusně?
Vidím cestou zábradlí balkónů obalená světýlky, barevně blikající okna, barevně blikající okrasné keře, jejichž majitelé se zřejmě řídili taktikou "čím více, tím lépe", barevně blikající siluety domů, barevně blikající úplně všechno. Fyzicky mě bolí se na to koukat. A když si představím to množství spotřebované elektřiny, úplně zbytečně...
Chápu, že ve městě nebo v supermarketech to člověk nemůže ovlivnit, ale doma by si mohl 9/10 toho kabelu zase zabalit do krabice a vystřihnout do okna hvězdu nebo anděla z papíru. Kdy se nám vytratila ze životů jednoduchost a skromnost? Kdy jsme přestali přemýšlet? A kdy jsme naposledy viděli svítit na nebi hvězdy?


Žádné komentáře:

Okomentovat