pondělí 26. října 2015

Biomrkev v plastu

Jste-li tak uvědoměle smýšlející, že si alespoň někdy kupujete biozeleninu, určitě jste na to již narazili - biomrkev v plastovém sáčku, biořepa na polystyrenovém tácku zabaleném v igelitové fólii. Zřejmě si máte díky tomu uvědomit, že si kupujete jakože luxusnější zboží. Protože hned vedle se válí obyčejná mrkev bez obalového materiálu. Stojíte v tom supermarketu a říkáte si, jak to měly naše babičky jednoduché, že nemusely zaměstnávat hlavu takovými.....složitými rozhodováními.
Takže my se snažíme zamezovat používání chemikálií v zemědělství poptávkou po biozelenině, ale druhým dechem vytváříme naprosto zbytečný nerozložitelný odpad. A to nemluvím o tom, že pod těmi potištěnými obaly nemáte šanci vidět, že je třeba Vámi kupovaná potravina plesnivá. Ono je to logické - zelenina není chemicky ošetřená, tím pádem podléhá rychleji zkáze a v igelitovém obalu se zapaří. Mám pocit, že by bylo proti přírodě, kdyby vydržela v pořádku více než dva dny. A pak přijdou odpůrci "biosnažení" a řeknou: "No to si tam nahoře zas někdo mastí kapsu, tolik peněz a nakonec je to plesnivý!"
Tak já jdu napsat na Ekofarmu Deblín, jejíž zeleninu jsem nejčastěji v supermarketech viděla, ale bojím se, že budou argumentovat nějakými chytrými povinnými hygienickými předpisy.
Nejlepším řešením je samozřejmě vyhnout se supermarketům a kupovat zeleninu přes biobedýnky nebo na farmářských trzích (zde Vám ale nikdo negarantuje původ zeleniny), což je většinou logicky možné od jara do podzimu. A na zimu holt potřebujete veeelký sklep, ve kterém jsou ideální podmínky pro skladování mrkví, brambor, cibule, dýní, jablek a kysaného zelí až do května...kdo to dneska má, ten se teda má...


Žádné komentáře:

Okomentovat