pondělí 13. dubna 2015

A navíc, kojení je eko

Asi jen maminka, která o kojení nic moc neví, může uvažovat o tom, že by se ho z nějakého důvodu vzdala. Mám potřebu šířit v této věci osvětu, protože když slýchám, co maminkám často radí v porodnicích, běhá mi někdy mráz po zádech. Když jsem sama prošla peklem "rozkojování", rozhodla jsem se absolvovat kurs pro laktační poradkyně, abych mohla radit maminkám, které nejsou v péči osvícených pediatrů a kterým ten jejich řekne: "Tak se na to vykašlete, vždyť ta dnešní umělá mlíčka už jsou vychytaná..." jako tenkrát mně. 
 Tak především je kojení nejpřirozenější způsob výživy miminka. Tělo matky vyprodukuje pro dítě mléko přímo na míru. Jeho kvalita a složení se mění v průběhu času podle toho, jak miminko roste. Dokonce když budete kojit z jednoho prsu starší a z druhého mladší dítě, budete mít dva druhy mlék. Tak dokonalé je naše tělo. V mléku jsou obsažené protilátky proti nemocem, které by miminko mohly ohrožovat. Maminky by si měly uvědomit, že umělá mléka jsou vyráběná z kravského mléka. Teleti roste nejprve tělo, lidskému mláděti mozek, tato jediná informace by měla stačit k uvědomění si, která strava je vhodnější. 
 Pokud má maminka problém s kojením - bolesti, nedostatek mléka, hladové dítě, abnormální tvar bradavek apod., měla by se obrátit na pediatra a pokud jí tento nedokáže pomoci nebo zlehčuje její problém, je zde síť laktačních poradkyň, kterých snad stále přibývá a které jsou připravené navštívit maminku doma, zkontrolovat polohu a techniku kojení a ve většině případů její problém během několika návštěv vyřešit. Jedna návštěva poradkyně vyjde cenově asi tak jako jedna krabice Nutrilonu...jenže to druhé vám jednou stačit nebude. 
Kromě toho, že je kojení dokonalé, nejzdravější, nejpohodlnější a nejlevnější, je také eko - žádné obalové materiály, výroba se děje tak nějak sama od sebe, žádné náklady na dopravu:)
Někdy se to tak blbě sejde, často to mamince v porodnici pokazí radami typu "kojte co tři hodiny" a nejde to a nejde, i když si to maminka přeje sebevíc. Je dobré si uvědomit, že důležitou roli hraje psychika - když je v pohodě maminka, je v pohodě děťátko a pohodové bývá i kojení. Někdy je to hodně těžké, ale maminky, pokud to situace aspoň trochu umožňuje, bojujte za své kojení ze všech sil a Vy, tatínci, je podpořte, jak jen můžete!

Skvělými stránkami je také http://www.kojeni.net/


Žádné komentáře:

Okomentovat