středa 10. prosince 2014

Proč budou naše děti chodit do skauta a ne na angličtinu

Pryč je snad naštěstí doba přetěžování malých dětí spoustou kroužků a zájmových činností. Už se ukázalo, že to pro ně není prospěšné a že se má dětem nechat čas na oddych a "volnou hru". Takže je potřeba si dobře rozmyslet, na které kroužky děti přihlásíme. My už teď víme, že naše děti budou rozhodně chodit do skauta. A myslím, že to není jen tak nějaká naše nostalgie. Skaut (nebo podobně orientované turistické a jiné oddíly) totiž dá člověku do života hromadu užitečných věcí. Na prvním místě kamarádství na celý život. Skauting staví na spolupráci, ne na soutěži. A když s někým strávíte víkend běháním po horách, v dešti, mraze, hladoví, v mokrých botách...to celkem stmeluje - máte komunitu, kam patříte. Je jasné, že na houslích asi partu tak lehko nevybudujete (nic proti houslím!). Možná namítnete, že se to do dnešní doby nehodí, ale já jsem přesvědčená, že se svět v tomto  ohledu již brzy změní. Já jsem poznala většinu svých kamarádů zhruba do čtrnácti let, pak už se přátelské vztahy prohlubují velmi těžko. Navíc v dospělosti člověk nachází nové přátele hrozně výjimečně, takže tohle by měl zvládnout z velké části v dětství. 
Další věcí, kterou se děti na hodině angličtiny nenaučí, je postavení nebo upevnění žebříčku hodnot. Pro rodiče je skauting zdrojem pozitivního výchovného působení. Když už na děti doma nemáte nervy, místo přemlouvání, ať Vám s něčím pomohou, si radši uděláte všechno sami. Tak to alespoň dělali moji rodiče. Ale na skautském táboře, tam mi hodně rychle vysvětlili, že každý maká pro celek. Nešlo o body, ale o to, jak se na mě pak dívalo dalších třicet lidí. Nebo nějaký podvod, podraz..., to se prostě nedělá. Rodič přestane být pro dítě v určitém věku vzorem, ale ve skautu má dítě možnost najít vzory, které hledá a jejichž chování je hodné následování. Jakoby mimochodem se tu člověk naučí zodpovědnosti, vytrvalosti, týmové spolupráci.
No a pak taky to, o čem jsem tu už několikrát mluvila - jak vybudovat v dětech vztah k přírodě. O přírodě je skauting velmi...doufám, že ještě pořád. Enviromentální výchova je součástí přístupu ve většině oddílů, samozřejmě nejen skautských. Děti se učí poznávat živočichy i rostliny, orientovat se v lese, kde tráví (snad ještě) většinu času, na táboře i tři týdny, navíc bez elektřiny, plynu, vodovodu a maminky. Pamatuju si ten intenzivní pocit, že člověk prostě žije. Navíc si děti sami vaří, sami perou, to je přece sen každé matky! Je úžasný pocit tohle zvládnout, pro dospělého i pro dítě. 
A abych nezapomněla - taky je to levné:)) Protože ve skautu se Vám o dítě postarají z nadšení a bez nároku na honorář.
Takže až budete vybírat zájmové kroužky pro své děti, popřemýšlejte i nad skautským oddílem. Dovednosti a znalosti může člověk získávat celý život, ale je opravdu strašně fajn mít zdravý základ a kolem sebe pár super lidí, na které se člověk může spolehnout. 



A kterým dětem se bude ve skautu nejvíc líbit? Přece těm z lesní školky

9 komentářů:

  1. Souhlasim! Skautingu jsem uzil jen kratce po r. 68, nez to rezim zase zakazal. Presto mi to dalo vse o cem pisete. Anglictina se da naucit kdykoliv - i mne, kdo neni na jazyky zadny talent, mi to po prichodu do USA netrvalo tak dlouho. At zije skaut - a vse dobre k Vanocum a v Novem roce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tím, že skaut je dobrá volba a že je důležité vybudovat si lásku k přírodě. Ale proč proboha na úkor vzdělání?
    Podle mého názoru je pro děti nejlepší dát jim variaci kroužků, aby si toho vyzkoušeli co nejvíc a vybrali si z toho pro ně to nejlepší. A rozhodně je v dnešní době víceméně nutné tu hodinu dvě týdně obětovat a ten cizí jazyk, nejlíp dva, se naučit. Čím dřív, tím líp, protože to, co se naučíme v dětství, zůstane v hlavě napořád. Je sice hezké, že si ten kluk umí vyprat, ale to mu v budoucím životě při hledání práce moc nepomůže.
    Rodiče by neměli myslet zaslepeně jen na jednu stranu mince, ale rozvíjet své potomky všeobecně, tj. charakter a přátelství jsou nesmírně důležité, ale nesmí to být na úkor vzdělání. Kdo se dnes neumí domluvit anglicky, ten je v běžném životě velmi znevýhodněn: při hledání práce je to první požadavek.
    Já jsem se třeba od dětství učil vedle skauta němčinu a teď, po pár měsících života v Německu, jsem za to rád. A naopak doufám, že doba, kdy dítě chodí na vícero kroužků, není pryč, protože bez zkušeností se člověk mezi ostatními ztratí.

    OdpovědětVymazat
  3. Na úkor vzdělání to jistě není myšleno ale kdyby to měl byt ten posledni čas který dite má a melo na výběr jen mezi tímto. Je jasné že je lepší slušné dítě ktere si važí zkutečných hodnot než nevychované dítě které na světe neudělá nic dobrého, hlavně když bude bohaté.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem! Samozřejmě to není myšleno na úkor vzdělání. Myslím, že angličtina dnešní děti nemůže minout, i když na ni nebudou "chodit"...a vůbec nechci tvrdit, že dítě nemá mít více zájmů a kroužků, šlo mi opravdu o to přetěžování modelu každý den jiný kroužek, pak si člověk musí vybrat, to měla být hlavní myšlenka...

    OdpovědětVymazat
  5. Člověk míní, pánbůh mění. Také jsem měla podobnou představu. Ale budete dítě nutit setrvat ve skautu, i když po roce přijde s tím, že tam nemá k sobě kamaráda/kamarádku? Protože zrovna není v místě nikdo ve stejném věku a on/ona je tam nejmladší a nevydrží počkat, až přijdou mladší a zapadne do party starších. Nebo když přijde v 9 letech s tím, že chce chodit do fotbalového klubu XY, kam chodí někdo z jeho známých? Budete ho nutit zůstat ve skautu? Nebo mu dovolíte trénovat kopanou, fyzičku a fungování v chlapské partě? Jestli jste psala reklamu na skaut, tak fajn, ale jinak trochu mimo.

    OdpovědětVymazat
  6. Samozřejmě že nutit nebudu. Psala jsem o takové té počáteční fázi, kdy se především rodiče rozhodují, kam své dejme tomu čerstvě školní dítě přihlásit na kroužky. Protože v tomto věku to musejí opravdu rozhodnout oni. A také je můj názor, že toto je přesně ten věk, kdy není dobré přetěžovat děti mnoha kroužky. Tak přesně v téhle situaci dítěti nabídnu skauting. Postupem času se přirozeně bude rozhodovat samo, co ho baví a kde se mu líbí a kde ne.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Na toto téma je těžké nereagovat... To, o čem tu píšete, o zodpovědnosti, vytrvalosti nebo týmové spolupráci, by měly být hodnoty, které dítě získá především v rodině. Nebude-li mít pevné zázemí, vzor v rodičích, tak ani skaut, angličtina, tenis, sokol, kroužek mladých hasičů nebo jakákoli jiná aktivita nepomůže. A pozor - rodiče plánují, ovšem, to, co bude vhodné pro děti, to rodiče nemohou dopředu naplánovat. Jsou děti, které jsou rádi v kolektivu a děti, které raději pracují samostatně. Někdy hledají rodiče problém v samotných kroužcích "Proč dítě nevyniká?", je ale podstatnější hledat problém v tom, v čem je dítě dobré, co by samo chtělo dělat.
    Já sama jsem byla ráda v kolektivu, můj bratr si raději montoval něco v dílně nebo trávil čas v lese. Základem je dát dítěti dost prostoru k tomu, aby bylo v kolektivu, aby si našlo kamarády, ale do ničeho ho nenutit. Ne vždy si musí najít kamarády, ani vy se nepřátelíte se všemi lidmi v práci, některé dokonce nemusíte...
    Důležitý je také volný čas - prostor, ve kterém bude mít dítě prostor samo pro sebe, pro své záležitosti, kdy bude samo.
    A budu trochu oponovat k názoru na angličtinu, dnes se neučí způsobem, sednout si do lavice, číst a psát, drtit se slovíčka. Můžete společně sledovat filmy, poslouchat písničky, chodit do přírody... Znám spoustu učitelek, které jsou neuvěřitelné, nestíhám žasnout, jak jsou jejich hodiny báječné a děti se tam těší...
    Ovšem, nechme dětem svobodnou vůli - ať si vyberou sami...
    Trochu si v tomto článku totiž oponujete "moje dítě bude chodit do skauta, ne na angličtinu" - už v tom nadpise chybí ta svobodná vůle, o které později píšete...

    OdpovědětVymazat
  9. No tak já zase prakticky nikoho, koho jsem považoval za přítele před svým 14 rokem, dneska za přítele nepovažuji. Asi je to silně individuální.

    OdpovědětVymazat