sobota 1. listopadu 2014

Shrnutí bedýnkové sezóny

Je konec října a my se těžce smiřujeme s tím, že budeme muset kupovat zase zeleninu ze supermarketu. Přes léto jsme si totiž pravidelně mlsali biozeleninku. A tak si říkám, že by se možná někomu mohla hodit jakási recenze odběru biobedýnek. Pro ty, kteří by nevěděli - biobedýnky jsou předplacené pytle plné čerstvé české chemicky neošetřené zeleniny, které si vyzvednete každý týden na předem domluveném odběrném místě. My jsme měli bedýnky od pana Tachecího ze středních Čech, jejichž distribuci pro Liberec zajišťuje rodina Hruškova z Hospodářství Pod Dračím kamenem

Bedýnkování má spoustu kladů, ale bohužel i některé zápory. Největším kladem je samozřejmě to, že získáte čerstvou a kvalitní biozeleninu. Na rozdíl od farmářských trhů máte jistotu, že jsou plodiny opravdu nestříkané. Něco málo jsme si vypěstovali sami, a tak jsme celé léto téměř nemuseli nakupovat nikde jinde. Už jste měli někdy upřímnou radost z brambor? A z červené cibule? Radost jsme měli také z toho, že jsme mohli podpořit českého pěstitele a jeho snahu chovat se šetrně k půdě.

Dalším kladem (pro někoho to však může být zápor) je, že téměř v každém pytli najdete "věc", o níž netušíte, co to je. Mangold, tuřín, mochyně peruánská, artyčok, černý kořen - to bych si sama od sebe fakt nekoupila, navíc bych ani neměla kde to koupit. Takže sednete k internetu, kouknete na Hruškovic blogu, co to vlastně je (možná by se hodila nějaká cedulka se seznamem) a hledáte recept, co s tím. Většinou si pochutnáte. Na to ovšem nemusí mít každý čas. Přiznávám, že pár vodnic a černých ředkví jsem musela vyhodit. Určitě fungují ale v jiných oblastech i bedýnky, jejichž obsah si můžete předem navolit.

Za největší zápor považuji to, že v době dovolených musíte sehnat někoho, kdo za vás bedýnku vyzvedne a zpracuje. Nebo nejezdit na dovolenou. Odhlásit jednu nebo dvě bedýnky nejde, chápu, že to by bylo logisticky velmi náročné. Dále zřejmě existují i lidé, kteří nesní 5 kilo zeleniny, kterou je většinou potřeba tepelně upravit, za týden. My jsme s tím problém neměli, ale tomu, kdo vaří jen o víkendu, by se mohlo stát, že se mu bude nenápadně zvětšovat hromádka na kompostu. Poslední pytle obsahovaly druhy zeleniny, které vydrží déle - cibule, dýně, brambory, česnek, tyto zásoby nám vydržely ještě asi 14 dní po odebrání poslední bedýnky.

I přes jisté nevýhody nám bedýnkování velmi vyhovovalo, doporučujeme ho každému, kdo má rád zeleninu a planetu a těšíme se na příští rok. Snad jsem někomu váhajícímu pomohla s rozhodováním, doufám, že nás "bedýnkujících" bude rok od roku více a více a zeleninu z Polska, Holandska či Španělska budeme nuceni kupovat méně a méně.


Žádné komentáře:

Okomentovat